gymjenny

Alla inlägg den 21 maj 2013

Av Jenny Wigren - 21 maj 2013 10:53

Idag är det en ofrivillig vilodag från träningen, har lust att skriva en massa fula ord som förklarar min besvikelse över att kroppen inte vill eller att rösten inte håller än, MEN då skulle jag låte de negativa tanakarna vinna, och vad för det med sig för gott?! 


Istället vänder jag på tankarna och försöker ge mig beröm för att jag lyssnar på kroppen och dess signaler. Försöker även tala mig själv till rätta, jag vet ju för bövelen att vilan är minst lika viktigt för mig om jag önskar nå mina mål! Dessutom, och dagens viktigaste arguemnt, vill jag vara på benen helt och hållet imorgon (eller när det nu blir) så måste jag ge mig vila till att läka innan jag stressar systemet för mycket igen! Så, nu känns det mycket bättre och jag känner istället att idag, idag har jag en frivillig vilodag. Inställningen är allt ;) 


Har även dagen till ära en skön känsla av att träningsvärk från gårdagenspass är på väg, börjar känna en liten seghet i musklerna och trycker jag till på bröstmuskeln så protesterar den helt klart - UNDERBART! 


Idag har jag en riktig jobbdag! 6.30-15.00 Magasinet och sen iväg till SATS och så avslutar jag dagen där 17.00-21.00 Blir dock ingen Transformer, efter nattens rethosta (under att sambon inte kasta ut mig) så är halsen riktigt öm och svullen, så vi får göra ett litet personalbyte på SATS. Min fina kollega Tobias och jag byter plats, han tar mitt Transfomerpass och jag får äran att ta receptionen under tiden istället :) 


Dagligen i mitt arbete och på min fritid, i alla fall när personerna jag umgås med inser mitt yrke, så möts jag av galet många myter och fördomar!! Vilket faktiskt gör mig lite ledsen, att folk går runt och tror på ren rapakalja! Oftast beror det tyvärr på valda sanningar. Vilket betyder - en person har hört något som sen används som en förevändning till att inte göra något vettigt. T.ex jag hör ofta tjejer (för OFTA) säga - "Jag kan inte styrketräna, jag får så himla lätt muskler och jag vill inte se ut som ett muskelberg!". Detta är en klassisk vald sanning! Dels det men även en snedvriden uppfattning om sig själv och om träning. Nu får ni ursäkta om jag blir lite hård i tonen men jag blir som sagt ledsen när jag hör såna felaktiga synpunkter tas som ren sanning och som en anledning till att inte styrketräna. Styrketräningen som är så extremt viktigt för alla! Av den anledningen så kommer jag framöver att krossa lite myter! 


Vi börjar med mitt exempel oanvför - Jag kan inte/vill inte styrketräna för jag har så lätt att lägga på mig muskelmassa, och jag vill inte bli större. Detta är som tidigare nämnt en vanlig myt bland tjejer. Det finns ingen som har lätt att lägga på sig muskelmassa, inte natturligt i vilket fall som helst. Det tar år av stenhård träning och en målinriktiad kost för att komma till pallplats inom Body Bulding. Vi tjejer har dessutom sämre förutsättningar för att lyckas med detta, därför att vi rent biologiskt har en mindre mängd muskelmassa på vår kropp. Det tar med andra ord längre tid för oss att bli grova av muskeltillväxt. Vi har samma antal muskler som killar ja, men de är till volym mindre än männens. En annan som tagit upp likanande ämne är Jacob Gudiol på traningslara.se 


Han skriver

Vanliga siffror i olika styrketräningsböcker är att man kanske kan räkna med en 4-5 kg/år som medeltränad (intermediate) och en 2-3 kg som avancerad och kanske något kilo per år på elitnivå. Dessa siffror gäller för män. För kvinnor så ser man väldigt sällan några siffror överhuvudtaget, men som jag påpekat tidigare så har kvinnor ungefär 2/3 av muskelmassan som män här och deras utveckling sker, relativt sett, i stort sett lika snabbt som hos män. Hormonmiljön hos kvinnor är dock inte lika fördelaktig som hos män så en uppskattning från min sida baserat på detta och de få siffror jag stött på så skulle jag säga att kvinnor nog kan förvänta sig en muskeltillväxt på ungefär hälften av männens.

vill du läsa mer så följ länken http://traningslara.se/muskeltillvaxt-hur-snabbt-det-gar-och-finns-det-nagon-ovre-grans/

 

Så jag är ledsen tjejer men om ni upplever att ni blir större av träningen så finns det två skäl - antingen har du lagt på dig mer vätska då du antingen ändrat kosten eller dricker mer vatten. Eller så är det fettmassan som ökat, då brukar skälet ligga i att du gått på en annan myt - "Nu när jag tränar så kan jag äta vad jag vill!" - Den myten kommer vi att ta en annan dag! Det bästa med de två orsakerna till att du blir större fast du tränar regelbundet kan hjälpas med en enkel träningsform - Styrketräning! Så kör hårt i gymmet och om du känner dig osäker på om du tränar rätt eller säkert, ta hjälp! Antingen av en Personlig Tränare eller börja gå på gruppträningspass som riktar in sig på styrketräning :) 

 

Har du någon myt/föreställning där ute om träning/vikt/kost som du vill dela med dig av? :)

 

Denna bild är det perfekta argumentet! Fett tar mer plats än muskler så det är inte musklerna som gör dig stor i första hand, det är fluffet ovanför 

 

 

Ha en fantastisk dag! 

/Jenny 

 

 

 


PT+

Länkar

B.A.B.Y Runners Team

 

Presentation


Jenny Wigren

Jag är en tjej som älskar träning och hälsa! Min passion ligger i att få andra att vilja träna, fortsätta med sin träning och få mina kunder, vänner, medlemmar och deltagare att må bra! Med den här bloggen vill jag inspirera, motivera, de

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8
9
10
11 12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22
23
24
25 26
27 28 29 30
31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards